מחיקת רישום פלילי הנה הליך מקובל שנועד לנקות את עברו של אדם, וכך למנוע כתם העלול להגבילו
ההליך מגובה בחוק המרשם הפלילי שמאפשר לכל אדם שלא ביצע עבירות נוספות לבקש למחוק את רישומו הפלילי, או לקצר את תקופת ההתיישנות עבור רישום זה. הליך מחיקת רישום פלילי ניתן לבצע במספר דרכים, ומומלץ לפנות למשרד עורך דין פלילי על מנת לבחור בדרך היעילה והמתאימה ביותר.
בקשת חנינה מנשיא המדינה
אחת מסמכויותיו של נשיא המדינה היא להעניק חנינה ולאפשר מחיקה של רישום פלילי, או לקצר את תקופת ההתיישנות עבורה. בקשה זו עוברת דרך משרד המשפטים במחלקה מיוחדת, המטפלת בנושאי חנינות. אם הבקשה מאושרת, היא תועבר לחתימה ולאישור של שר המשפטים, ורק לאחר מכן לאישורו ולחתימתו של הנשיא.
בקשה למחיקת רישום פלילי
בקשה למחיקת רישום פלילי יש להגיש לידי הפרקליטות, עם נימוקים משפטיים ופירוט הנסיבות עבורה. נימוקים אלו יתבססו על תכני התיק הפלילי, מידע חדש שהתווסף אליו ועילות משפטיות שונות. כמו כן, במידת הצורך תכלול בקשה זו גם שינוי לעילת סגירת התיק הפלילי לחוסר אשמה. הבקשה תיבדק על ידי קצין חקירות ותובע מוסמכים, ואם נימוקיה ישכנעו את הפרקליטות תשונה עילת סגירת התיק לחוסר אשמה והתיק יימחק מהרישום הפלילי. יש לציין כי כשהבקשה למחיקת רישום פלילי נתקלת בסירוב, ניתן לערער על ההחלטה. את כל ההליך מומלץ לבצע בסיוע משרד עורכי דין פלילי.
מחיקת רישום פלילי בשלב השימוע
חשוב לדעת כי מחיקת רישום פלילי ניתן לערוך גם לפני המשפט, במהלך השימוע לקראתו. את השימוע יש לערוך עד 30 יום מרגע קבלת ההודעה עליו, ולבקש לקבל את חומרי כתב האישום על מנת לבסס את טיעוניהם לפיו. בשלב זה ניתן להציג בפני התביעה בסיוע עו"ד נימוקים שונים המצדיקים את ביטול הרישום וההליך המשפטי.
מחיקת רישום במשטרה
רישום במשטרה אינו רישום פלילי, אלא רישום פנימי עבור תיקי חקירה שנסגרו, בדרך כלל עקב חוסר עניין לציבור או חוסר בראיות. חשוב להבין שרישום זה אמנם אינו מוגדר כרישום פלילי, אך רבים מקרב הציבור עדיין מתייחסים אליו ככזה. יחד עם זאת, גם במקרה של רישום משטרתי ניתן לפעול לשינוי ההגדרה לכדי חוסר אשמה, וכך להוביל לסגירתו ולמחיקתו.