באתר ynet פורסם לאחרונה על מקרה אלימות שאירע בחג הפורים: נער בן 16 משדרות אושפז במצב קשה לאחר שעבר תקיפה מצד נער אחר באמצעות קרש. במהלך קטטה בין בני נוער, החזיק אחד מהם קרש וחבט בראשו של הנער, שנפצע קשה ואובחן כסובל מדימום בראשו. אירוע זה הוא אירוע תקיפה על פי החוק בישראל. נתייחס כעת ליחס של בתי המשפט בישראל לעבירות מסוג זה.
במטרה להרתיע ולמגר תופעות אלימות בקרב החברה הישראלית, מתייחסים בתי המשפט בארץ בחומרה לעבירות תקיפה. למעשה, גם על עבירה בדרגת החומרה הקלה ביותר, ניתן לקבל עונש מאסר, כאשר העונשים נעים בין עונש מקסימלי של שנתיים מאסר בפועל ועד לעשר שנות מאסר. הייצוג בשלבים המוקדמים של חקירה בגין תקיפה הוא מהותי וחשוב, בעיקר לאור טענות הגנה העשויות לעמוד בנסיבות מסוימות, ולרוב באירועי תקיפה בין שני ניצים, אשר יש להעלותן כבר בשלב הראשוני של החקירה המשטרתית. לכן, חשוב לפנות אל משרד עורכי דין פלילי שידאג כבר בשלבים ראשונים אלו לבסס את קו ההגנה שייטען בבואו של יום בבית המשפט, הכל בנסיבות המתאימות לכך.
הגדרת עבירות תקיפה בחוק
על פי חוק העונשין, עבירת תקיפה מתקיימת במקרים בהם ללא הסכמה או בהסכמה שהושגה במרמה, אדם מסוים מוכה, ננגע, נדחף או שמופעל על גופו כל סוג של כוח באופן ישיר או עקיף. תקיפה באופן עקיף עשויה להתבצע באמצעים שונים הגורמים לאדם נזק או אי נוחות, כמו תקיפה באמצעות חום, חשמל, גז, אור או ריח. חשוב לדעת כי עבירות תקיפה מסווגות על פי דרגת חומרתן, ובהתאם לכך גם הענישה בצידן.
ענישה בגין עבירות תקיפה בהתאם למידת החומרה
החוק בישראל מסווג ומבחין בין מספר רמות של עבירות תקיפה:
- עבירת תקיפת סתם – כאשר התקיפה לא גרמה לנזק או לחבלה, הענישה היא עד שנתיים מאסר בפועל.
- עבירת תקיפה אשר גורמת לחבלה ממשית, כלומר שבעקבותיה יש צורך בסיוע רפואי. הענישה היא עד שלוש שנות מאסר. העבירה המתוארת בכתבה אכן גרמה לחבלה ממשית והצריכה סיוע רפואי דחוף.
- תקיפתו של עובד ציבור או מי שנוטל עליו תפקיד ציבורי ומותקף בגין מילוי תפקידו. הענישה במקרים אלו עשויה להגיע עד לחמש שנות מאסר.
- עבירת תקיפה בנסיבות מחמירות – מבוצעת על ידי קבוצה של שני אנשים ויותר. העונש עשוי להגיע לשש שנות מאסר לאדם מהשורה, ולעשר שנות מאסר על תקיפת עובד ציבור.
- עבירות תקיפה במשפחה או מי שהיה בעבר בן משפחה, נחשבות גם הן לתקיפה בנסיבות מחמירות והענישה על עבירות אלה זהה.
שיקולי ענישה
כמו בכל העבירות הפליליות, בשלב גזירת הדין, בוחנים בתי המשפט כל מקרה של תקיפה לגופו ולנסיבותיו. בחינה זו כוללת בין היתר את בדיקת עברו הפלילי של הנאשם, הנסיבות שהובילו לאירוע, מטרתה של התקיפה, האופן שבו היא בוצעה, הקרבה (אם קיימת) לטענת הגנה כלשהי ומידת הנזק שהיא הסבה למותקף. כיוצא מכך, קיימת חשיבות מרובה לקבלת ייצוג מטעם עורך דין פלילי לעבירות אלימות ממשרד עורכי דין פלילי מקצועי ומנוסה.