המונח "סייבר" הפך להיות שגור ושכיח במחוזותינו. עניינים הנוגעים לאבטחת מידע, הופכים לתחום מקצועי מבוקש וחשוב. גם המשפט הפלילי לא שקט על שמריו, בכל הנוגע לעבירות פליליות המתבצעות באמצעות המחשב. עם זאת, בניגוד לסברה רווחת, עבירות מחשב היו קיימות עוד לפני עידן הפייסבוק והרשתות החברתיות הנוספות. כדי להסביר על הנושא העשיר והחשוב הנקרא "עבירות מחשב", חיברנו את המאמר הבא, לנוחיות הגולשים.
מהן עבירות "מחשב"?
עבירות מחשב הן שם כולל לשני סוגי עבירות:
הסוג האחד: עבירות שנעשות בעזרת מחשב, כמו הפצת מסמכים אסורים (למשל: חומר תועבה), הסתה לאלימות ברשתות החברתיות, הפצה של "לשון הרע" (שגם היא יכולה להיות עבירה פלילית, הגם שלא נהוג להגיש בגינה כתבי אישום), גניבה באמצעות מחשב (כמו פריצה לחשבון בנק) ועוד.
הסוג השני: עבירות שנעשות נגד מחשבים, כמו פריצה למחשב של אדם אחר, הפצת וירוסים (לדוגמא, פריצה לאתרים של משרדי ממשלה), שיבוש של פעולת מחשב ועוד.
אנשים רבים חושבים, כי "עבירות מחשב" הן עבירות שמצריכות ידע רב ותחכום, אבל למעשה אין כל צורך במיומנות כלשהי למעט ידע בסיסי שיש לכל אדם סביר מן היישוב, המסתכם בכניסה לרשת האינטרנט ותו לא. על כך, נפרט בהמשך.
אילו סוגים של עבירות מחשב ישנם?
באשר לעבירות המתבצעות כלפי מחשבים: עבירות אלו קבועות בחוק המחשבים, תשנ"ה-1995 (להלן: "חוק המחשבים"), שנחקק לפני למעלה משני עשורים ולא מעודכן בהתאם למציאות ימינו, על אף תיקונים כאלו ואחרים שבוצעו עם השנים.
בסעיף 2, חוק המחשבים קובע כי שיבוש פעולה תקינה של מחשב, הפרעה לשימוש בו או מחיקת חומר ממחשב של אדם אחר, היא עבירה פלילית שדינה 3 שנות מאסר.
סעיף 4 לחוק המחשבים קובע, כי חדירה שלא כדין לחומר הנמצא במחשב (באמצעות התקשרות/התחברות למחשב), זו עבירה שדינה 3 שנות מאסר.
סעיף 5 לחוק המחשבים קובע, כי מי שחודר למחשב של אדם אחר כדי לעבור עבירה אחרת, דינו 5 שנות מאסר (למשל, אדם שנכנס למחשב של אדם אחר כדי להפיץ חומר תועבה אסור).
סעיף 6 לחוק המחשבים קובע, כי התקנה (שלא כדין) של תוכנה להאזנת סתר במחשבים, במטרה לפגוע בפרטיות ועוד – זו עבירה שדינה 3 שנות מאסר.
באשר לעבירות שנעשות ע"י מחשבים: חוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין"), מונה מספר עבירות שכדאי להכיר, שלא בכולן מופיעה המילה "מחשב". כך למשל: עבירה של הסתה לגזענות או לאלימות לפי סעיף 144ד2 לחוק העונשין, היא עבירה שיכולה להתבצע ע"י מחשב. בנוסף, עבירה של פרסום הסתה לגזענות, לפי סעיף 144 ב לחוק העונשין, גם היא עבירה שלרוב מתבצעת ע"י מחשב. עבירה של "פרסום והצגת תועבה", לפי סעיף 214 לחוק העונשין (החזקת חומרים פדופיליים), לקריאה על עבירות מין לחצו כאן. היא עבירה שיכולה להיעשות באמצעות מחשב וכך גם עבירה של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, ניתן לבצעה באמצעות מחשב (למשל איום על אדם אחר באמצעות "צ'אט" ברשת החברתית, הוא איום לכל דבר ועניין).
מתי מותר לערוך חיפוש במחשב?
רובנו מייחסים חשיבות רבה למחשב הפרטי שלנו, שכן לא אחת הוא אוצר בחובו מסמכים אישיים רבים ומידע אישי רב. גם המחוקק הגיע למסקנה הזו. לכן, בניגוד לחיפוש על גופו של אדם, שיכול להתבצע ע"י שוטר ללא צו משופט, כאשר מדובר בחיפוש הנערך במחשב אישי, יש צורך בקבלת צו מבית המשפט. פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש, נוסח חדש), תשכ"ט-1969, קובעת, כי לא רק שיש לקבל צו משופט, אלא שחיפוש במחשב חייב להיערך ע"י אדם מיומן לכך. כמו כן, צו שניתן ע"י בית המשפט, המתיר חיפוש במחשב, חייב לפרט במדויק מהו המידע שאותו המשטרה רשאית לחפש והכל, כדי למנוע פגיעה קשה בפרטיות.
לסיכום:
עבירות מחשבים הן נושא מורכב, שמצריך ידע, הבנה וניסיון. אין ספק כי עבירות מחשבים, בין אם מדובר בעבירות התבצעות נגד מחשב או עבירות המתבצעות באמצעות המחשב – אינן עניין של מה בכך. לכן, אם נעצרתם ואתם עתידים להיחקר בגין עבירת מחשב, חשוב ליצור קשר עם עו"ד פלילי.
לקריאה על הניסיון וההצלחות של משרדנו – לחצו כאן